2022: щоб податкові зміни не були сюрпризом

Поки новий 2022 рік ще на самому старті, ми зібрали для вас важливі зміни в податковому законодавстві, чинні з 1 січня.

Які зміни чекають на українських підприємців у новому році, та про що обов’язково треба пам’ятати, читайте далі.

Податковий закон 5600.

У листопаді 2021 року депутати Верховної ради України прийняли податковий закон № 5600. Згідно нього, уже з 1 січня діють такі зміни:

  • виробники птиці вийдуть із четвертої податкової групи та перейдуть на загальну систему оподаткування. Вони сплачуватимуть земельний, екологічний податок та ще п’ять зборів.
  • аграрії сплачуватимуть мінімальний податок на землю 1500 грн за гектар, навіть якщо нічого не вирощують, а з продажу сільськогосподарської продукції – ПДФО, якщо дохід перевищує 72 000 грн.
  • відбудуться зміни в оподаткуванні залізної руди, що мають принести країні більшу суму податку.

Зміни-2022 для ФОПів.

Відбудуться зміни й для фізичних осіб-підприємців:

  • з 1 січня ФОП, які працюють на 2-й, 3-й, 4-й податкових групах, мають встановити реєстратор розрахункових операцій (РРО), щоб фіскалізувати продажі. Це може бути класичний варіант у вигляді касового апарата або програмний – програма на планшет чи телефон. Якщо ФОП цього не виконає – штраф. За першу транзакцію без фіскалізації – 100% суми чека, а кожну наступну – 150%.
  • Важливий для фізичних осіб-підприємців показник – мінімальний розмір заробітної плати – з  січня по вересень становитиме 6500 грн, а в останньому кварталі року, з 1 жовтня, збільшиться ще на 200 грн.
  • Відповідно, розмір єдиного соціального внеску (ЄСВ) з січня по вересень становитиме 1430 грн, а з жовтня по грудень – 1474 грн.

Нагадаємо також, що прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2022 року – 2481,0 грн, з 01 липня – 2600,0 грн, з 01 грудня – 2684,0 грн.

Про ці та інші зміни щодо діяльності ФОПів та юридичних осіб ми говорили на навчаннях у грудні з податковим консультантом Михайлом Смоковичем. Відео з його тренінгу можна переглянути на сайті gomapa.info (https://gomapa.info/edu/).

Наостанок – тримайте кілька корисних посилань:
– електронний кабінет – оновлення від податкової служби та інші новини для підприємців, які треба знати і небажано пропускати – тут: https://cabinet.tax.gov.ua/

– календар звітності, де все чітко і зрозуміло – отут: https://bit.ly/34DRpyu